• Utskrift
  • Print

Magerøya og NordkappDe fleste som besøker Magerøya har Nordkapp som mål. Stedet der Europa stopper. Foto: Tom Schandy.

Magerøya og Nordkapp
Det ytterste nord

Nordkapp er en av Norges mest populære turistdestinasjoner, men Magerøya kan by på flere naturperler enn det stupbratte platået ut mot Barentshavet. På fjellet Duken vokser planter som ellers hører hjemme i Sibir, og på Gjesværstappan kan du oppleve yrende fugleliv med lunde, havsule og havørn.Knivskjellodden er det nordligste punktet på Magerøya, og det ligger faktisk to kilometer lenger nord enn Nordkapp. Foto: Tom Schandy.

Magerøyas indre er flate vidder, og den tyske geologen Leopold von Buch skildret dette landskapet slik i 1807: ”…men det indre av Øen oppe paa Fjeldet, hvor er det ikke der trist og ensomt! Alt er dødt eller kun en begyndelse til Liv. I Forsænkningene ligger der store Sneskavle. Høiderne derimod er uhyre Stenhobe uden Spor af Græs og i det høieste bedækket med hvid Mose. Det er som en ny Jord, der er dukket op af Syndfloden. Her vaagner Naturen aldrig, og ikke ugjerne forlader man disse Ødemarke”.
  Ja, Magerøyas vidder er nakne, så øyas navn er for så vidt beskrivende. Men likevel blinker det i vann, og det finnes grønne myrer og tuer med røde fjellsmeller her oppe. Og faktisk er det nok vegetasjon til at tamreinflokkene trives her ute om sommeren.Vakker natur er ingen mangelvare helt nord i Finnmark. Foto: Tom Schandy.

Sjeldne planter og skrikende sjøfugl

Øst på Magerøya ligger Magerøyas hvite fjell med en lysende vegg av dolomitt. Det er Duken, og omkring dette fjellet vokser mange sjeldne planter som ellers hører hjemme i Sibir og på Svalbard. Den sjeldneste er purpurkarse som ikke vokser andre steder på fastlandet. Dvergarven hører hjemme på Grønland og i Nord-Amerika, men vokser på Duken. Plantelivet her er derfor et eksotisk møte mellom øst og vest.
  Vest på Magerøya ligger fuglefjellet Gjesværstappan med sine enorme sjøfuglkolonier. Fuglefjellet består ikke av én stapp, men tre stapper som stikker opp av havet som en trepuklet kamel: Storstappen (270 moh), Kjerkstappen (160 moh) og Bukkstappen (90 moh). Det er ilandstigningsforbud på Storstappen i hekketiden, men man kan bli med på båttur rundt fuglefjellet.
  Her er store flokker av lunde, men også alke, lomvi og krykkje. Den flotte havsula hekker også i fuglefjellet, og den finner du bare noen få steder ellers i Norge. Over det hele henger gjerne flere havørner på jakt etter bytte.Yrende fugleliv på Gjesværstappan. Foto: Tom Schandy.

Nordkapp-platået

De fleste som besøker Magerøya, gjør det ikke for å se sjøfugler eller sjeldne planter. Målet er Nordkapp, der Europa stopper. Nordkapp er en dramatisk opplevelse, for det flate platået 300 meter over havet stuper loddrett ned i Barentshavets dønninger. I dag kommer turistene med buss, men tidligere kom folk sjøveien. De la til i Hornvika, hvor du finner den merkelige klippen ”Hornet”, og gikk så opp til selve platået via mer enn 1 000 trappetrinn.
  Det var for øvrig Stephen Burrows som kalte klippen Nordkapp, mens italieneren Francesco Negri regnes som platåets første turist. I 1665 skrev han: ”Her hvor verden slutter, slutter også min nysgjerrighet, og jeg vender fornøyd hjem”. Etter den tid ble stedet sporadisk besøkt av ”våghalser” som tok seg opp det bratte terrenget, blant disse var kong Oscar II i 1873 og kong Rama V av Thailand i 1907. Etter 1965 har adkomsten til Nordkapp vært langt enklere, for da ble Nordkappveien åpnet.
  I dag er Nordkapp et av Norges fremste turistmål med utstillinger fra stedets historie i et tilliggende turistsenter. Her ute er du sjelden alene, for rundt 200 000 turister besøker Magerøya og Nordkapp hvert år. Og alle håper å se midnattssola. Den lyser over Nordkapp-platået døgnet rundt fra 11. mai til 31. juli, og akkurat ved midnatt henger solskiven rett utfor klippekanten i nord. Men ingen kan garantere været her oppe, så dessverre må mange dra hjem igjen med uforrettet sak. De fikk rett og slett ikke se den berømte nord-norske midnattssola. 
  De fleste tror nok at de ikke kommer lenger nord enn Nordkapp, men der tar de feil. Nordkapp er slett ikke det nordligste punktet på Magerøya. I vest stikker nemlig Knivskjellodden ut i havet, to kilometer lenger nord enn Nordkapp. Hvis du ikke orker å være sammen med hundrevis av fotograferende turister, skal du ta på deg fjellstøvlene og rusle ei mil ut til denne odden. Her ute er det få andre, så mens du rusler langs Barentshavets dønninger kan du filosofere over livets gåter i fred og ro.
  Magerøya kan for øvrig by på mange andre spennende opplevelser. Hva med kongekrabbesafari, havkajakktur, havfisketur, ”Deep Sea rafting” eller av alle ting, reinsdyrsvømming? Fjellrypejakt er attraktivt, og vinterstid kan man gå på ski til Nordkapp-platået. Det er med andre ord mange muligheter for rike og varierte naturopplevelser på vår nordligste naturperle.Gjesvær vest på Magerøya. Foto: Tom Schandy.
 
Fakta

Magerøya ligger lengst nord i Finnmark.

Attraksjoner:
Nordkapp
Plantefjellet Duken
Knivskjellodden
Fuglefjellet Gjesværstappan

Kart:
2037 II Nordkapp og  2137 III Skarsvåg 1: 50 000.

Adkomst:
Magerøya er forbundet med fastlandet via undersjøisk tunnel. Vei helt fram til Nordkapp-platået. Gjesværstappan nås med båt fra fiskeværet Gjesvær.


Publisert med Digipoint - MyDiSafe Publishing CMS