• Utskrift
  • Print

Romsdalen og TrollstigenRomsdalshorns (1550 moh) karakteristiske profil har fristet mange fjellklatrere opp gjennom tidene. Her sett fra Vengedalen. Foto: Tom Schandy.

Romsdalen og Trollstigen
Tøffe topper og grønne daler

Trollveggen, Romsdalshorn og Store Vengetind er topper som får enhver fjellfrelst til å fryde seg. Romsdalsalpene og Trollstigen er også noe av det ypperste norsk natur kan by på. Å komme opp på selve fjelltoppene kan være vanskelig og slitsomt, men disse naturperlene kan gjerne oppleves på litt avstand fra både bil og tog.

Da kong Haakon VII åpnet Trollstigen offisielt 31. juli 1936, ante han nok ikke hvilken turistattraksjon dette skulle bli. Veien ble fullført i 1936 etter åtte års arbeide. Trollstigen hadde inntil da vært en smal kløvsti, men likevel en viktig forbindelse mellom Sunnmøre og Romsdal. Riktignok ikke helt ufarlig ned den steile fjellsiden langs Stigfossen.

 

Da kong Haakon VII åpnet Trollstigen offisielt 31. juli 1936, ante han nok ikke at rundt 500 000 turister skulle besøke turistattraksjonen årlig. Foto: Tom Schandy.

Turistattraksjon

I dag er Trollstigen et kjent skue der den slynger seg oppover fjellsiden med sine 11 krappe svinger. Årlig besøkes området av nærmere 500 000 turister, så dette er en attraksjon i elitedivisjonen. Den før nevnte Stigfossen med totalfall på 320 meter er imponerende for bilistene, og det samme er Tverrdalsfoss som har et betraktelig høyere loddrett fall. Isterdalen nærmere Åndalsnes er heller ikke å forakte for naturfrelste, og her er det både folkelige, geistlige og kongelige navn på fjelltoppene. Karitind (1356 moh), Dronningen (1568 moh), Kongen (1614 moh) og Bispen (1450 moh) vokter alle forbipasserende på vestsiden av riksvei 63, mens Trolltindene dominerer mot øst.
  Mange av de tøffe klatrerutene fra Romsdalen ender i toppunktet på Trollryggen (1740 moh), men hit er det også mulig å komme fra motsatt side uten klatreferdigheter. Utgangspunktet er da fra bilveien ved toppen av Stigfossen. Fram og tilbake tar dette seks-syv timer, men utsikten fra Trollryggen er noe av det villeste og mest storslåtte som kan oppleves i Norge. Under deg ligger den loddrette Trollveggen med 1000 meter rett ned i Romsdalen. Trolltindene er ellers meget fascinerende med sin tanngard av tinder og spir på rekke og rad. Fra Trollveggen har det også vært populært å hoppe ut fjellsiden med fallskjerm, men etter flere dødsulykker ble dette forbudt. Den stupbratte Trollveggen går 1000 meter rett ned i Romsdalen. Foto: Tom Schandy.

Laksefiske i Rauma

Rauma er en perle i Romsdalen (Raumas dal), ikke minst for sportsfiskere. Stilleflytende partier og brusende fossestryk veksler med nær sagt ideelle fiskehøler. Frodige strekninger med knallgrønt kulturlandskap og skogbevokste dalsider rammes inn av kneisende fjell på begge sider. Ja, det finnes vel knapt ei elv med vakrere naturomgivelser.
  Raumavassdraget er ca 64 kilometer langt, og elva har sin hovedkilde i Lesjaskogsvannet i Oppland. Lesjaskogsvannet ligger på vannskillet mellom øst og vest og har også utløp østover til Gudbrandsdalslågen. Rauma er lakseførende i 42 kilometer og var tidligere en berømt lakseelv med sportsfiskehistorie helt tilbake til 1850-tallet. General William Bromley-Davenport sikret seg den øverste Fiva-gården (ca ti kilometer ovenfor Åndalsnes) og en god bit av Rauma allerede rundt 1850. Hver sommer i over 150 år har samme slekt fisket fra Fiva House, og dette er en av de siste engelskeide elvefiskeeiendommer i Norge.
  På grunn av gyroinfisering er ikke Rauma som i storhetstiden, og i en periode var det forbudt å fiske laks her. En rotenonbehandling i 1993 mislyktes, men gjennom kultiveringsarbeide er det nå åpnet for et begrenset fiske av laks og sjøørret ved noen av de mest naturskjønne fiskeplasser i Norge. 

Romsdalshorn

På østsiden av Romsdalen ligger ett av landets mest kjente postkort- og kalendermotiv, Romsdalshorn (1550 moh). Høyden i seg selv er kanskje ikke så imponerende, men den karakteristiske profilen har fristet mange fjellklatrere opp gjennom tidene. Dansken Carl Hall trodde han var førstemann på toppen i 1881 etter diverse forsøk, men måtte skuffet se at det sto en gammel varde på toppen. Antagelig var det to gårdsarbeidere som hadde vært førstegangsbestigere allerede i 1828, men ingen hadde trodd på dem. Romsdalshorn krever klatreferdigheter og godt utstyr for å komme til topps, og det er mulig å melde seg på arrangerte turer.
  En tur inn til fjellets fot på ”baksiden” kan uansett anbefales. Da kjører du inn den vakre Vengjedalen fra Isfjorden (syv kilometer fra Åndalsnes) og parkerer like ved det lille Hornvannet under selve Romsdalshorn. Sørøstover ligger også andre imponerende topper som Store Vengjetind (1852 moh) og Kvanndalstind (1744 moh) med Torshammeren. Begge klassikere i Klatre-Norge, men også flotte å beundre på avstand.Selve hornet med tåke rundt. Foto: Tom Schandy.


 
Fakta

Romsdalen er den drøye seks mil lange dalen fra Åndalsnes i Møre og Romsdal til Lesjaskogsvannet i Oppland. Trollstigveien er riksvei 63 fra Åndalsnes til Valldal.

Attraksjoner:
Romsdalshorn
Trollveggen
Rauma
Trollstigveien
 
Kart:
Turkart Romsdalen 1: 80 000 og enkeltkart til hovedkartserien Norge 1: 50 000.

Adkomst:
E 136 gjennom Romsdalen og riksvei 63 (Trollstigveien). Raumabanen gjennom Romsdalen.


 

Publisert med Digipoint - MyDiSafe Publishing CMS