• Utskrift
  • Print

RundeRunde er Norges største fuglefjell sør for polarsirkelen. Her ivrige fuglekikkere i aksjon. Foto: Tom Schandy.

Runde
Fugleøya vest i havet

Vest for Ålesund, ut mot storhavet, ligger Runde som er Norges største fuglefjell sør for polarsirkelen. Det yrende fuglelivet kan oppleves fra båt eller fra land langs klippene som stuper i havet.

Rundes fugleliv kan ta pusten fra noen og enhver. Det er mektig å bli med en av turistbåtene rundt øya. Da kjører du helt inntil de stupbratte fjellveggene med tusener på tusener av skrikende krykkjer, skjær med store flokker av toppskarv, alke og lomvi. Du ser havsuler, havhester og lundeflokker som kjemper seg på vingene. Av og til viser havørn og vandrefalk seg, og da blir det full panikk i fugleflokkene. Hvis sjøen er rolig, kan du til og med kjøre inn i noen grotter under selve fuglefjellet, hvorav den lengste er hele 120 meter lang. Selv inne i disse grottene har noen få krykkjer limt fast reirene sine i fjellveggen.
   Båtturen går rundt hele øya, og du passerer blant annet over det stedet hvor man fant den berømte Rundeskatten. En sommerdag i 1972 fant nemlig tre dykkere, en nordmann og to svensker, et skipsvrak med 57 000 gull- og sølvmynter. Skipet var østindiafareren Akerendam som gikk ned i 1725 med en pengelast på hele 230 000 florentiner. Rundt 700 kilo mynter er tatt opp, hvorav 30 kilo i gull.

                          Lundefuglen er en av de mest karakteristiske artene i fuglefjellene på Runde. 
                          Foto: Tom Schandy.

På kanten av stupet

Når båtturen er gjennomført, bør du se fuglefjellet fra oversiden. Da går du på sti opp fra Goksøyr på østsiden av øya. Du starter i vannkanten og ender på kanten av stupet rundt 300 meter over havet. Underveis går du gjennom storjoens hekkekolonier. Storjoen er en stor sjøfugl som er i slekt med måkene. Den forsvarer egg og unger ved å stupe ned som et bombefly mot inntrengere, og bare centimeter fra målet sneier den av. Husk å følge de merkede stiene for å unngå at storjoen forstyrres unødig.
  Oppe på toppen har du kjempeutsikt over havet, skjærgården og fuglefjellene. Bratte fjellsider kaster seg ned i det blå havet, og de værslitte fuglefjellene er dekket av hundretusener av sjøfugl. Overalt i luften svermer det fugler. Anslagsvis en halv million fugler har tilhold på Runde i sommerhalvåret. Det er observert mer enn 220 ulike fuglearter, hvorav 70 hekker.
  Et sted går det sti ned gjennom lundeura til Kaldekloven. Fuglefjellene er vernet som fuglefredingsområde, så det er ikke lov å bevege seg utenfor denne stien. Men du får likevel se den morsomme og fargerike lunden på nært hold. De hekker under steiner eller har gravd seg huler i bakken.
  Et annet sted kan du se rett ned på den store kolonien med havsule. Det var her denne vakre sjøfuglen hekket for første gang i Norge. Det skjedde i 1946 med fire par. Siden har bestanden økt og teller i dag rundt 2000 par. Likeledes var Runde det første stedet i Norge hvor havhesten ble funnet hekkende. Det skjedde i 1921, og i dag teller bestanden av denne arten mer enn 5000 par. Havhesten har rørformete, ytre nesebor og er i slekt med albatrossen. Hvis den føler seg truet, spytter den hele mageinnholdet på deg.En praktfull havsule i flukt. Denne arten hekket for første gang i Norge på Runde i 1946. 
Foto: Tom Schandy.

   Runde er egentlig en liten bit av det som kalles næringskyst med sitt flate platå og den 300 meter høye fjellveggen. Denne landskapstypen finner man ellers bare på Stadlandet og Bremangerlandet i Sogn og Fjordane, samt i Øst-Finnmark. Det er fint å gå tur inne på selve øya, men man kan også gå ned fra toppen av fuglefjellene til Runde fyr, som nå er tatt i bruk som overnattingssted av Den Norske Turistforening. Utforsk også stranda mellom tettstedene Goksøyr og Runde havn. Her er det sandstrender med bademuligheter i kaldt vann, godt sjøfiske, spennende botanikk med blant annet østersurt og tiggersoleie, samt strandfugler som tjeld, rødstilk, ærfugl og vår største and, gravanda.Alke hekker også i fuglefjellene på Runde. Foto: Tom Schandy.Fakta 
Runde er Norges største fuglefjell sør for polarsirkelen. Fuglefjellene er vernet som fuglefredingsområde, mens myrene på Rundeplatået er vernet som naturreservat. Bare 160 innbyggere på øya.

Attraksjoner:
Fuglefjellet
Utsikten fra toppen
Turmulighetene
Båttur rundt øya
Runde fyr

Adkomst:
Riksvei 61 sørover fra Ålesund eller nordover fra Vanylven. Fra Gurskøy Riksvei 654 ut til Runde over stor bru. Båt rundt øya eller sti fra Goksøyr og opp til toppen av øya. Flere overnattingsmuligheter på øya.

Kart:
1119 IV Fosnavåg 1: 50 000.


 

Publisert med Digipoint - MyDiSafe Publishing CMS