• Utskrift
  • Print

SunnmørsalpeneSeter i Romedalen. Foto: Tom Schandy.

Sunnmørsalpene
Ville veier vestpå

På hver sin side av Hjørundfjorden dukker de opp, Sunnmørsalpene, en hel tinderekke med naturperler i Møre og Romsdal. Utrolige å se på nede fra fjorden og helt fantastiske å bestige til fots eller på ski.

“The wildest alpine valley I ever saw was not in the Alps, it was the valley Norangsdalen at Sunnmøre, Norway.” Ja, han lot seg fascinere den blaserte engelskmannen William C. Slingsby også. Selv om den erfarne fjellklatreren og friluftsmannen hadde vært på mange flotte steder både i Norge og utenlands, stod nok disse alpine toppene i en særstilling.

Dramatisk natur

Storfjorden stikker østover inn i landet sør for Ålesund. Rett sørover igjen går Hjørundfjorden med Norangsfjorden som en liten sidearm mot øst. Fra Øye i enden av denne fjordarmen fortsetter riksvei 655 videre gjennom den ovennevnte Norangsdalen mot Tryggestad. Ikke bare Slingsby har latt seg imponere av den storslagen naturen på denne delen av Sunnmøre. Mang en bilist tar seg en stopp for å beundre både natur- og kulturperler langs riksveien i Norangsdalen.
  Først kommer du til Skylstad hvor det står en bautastein til minne om fjellklatreren og norgesvennen C. W. Patchell, og her er det også ei gammel steinbru fra 1839. Alle besøkende i disse traktene blir raskt minnet om hvor dramatisk naturen er i ”nærområdet”. Lyngstøylvatn ble faktisk dannet i mai 1908 på grunn av et stort skred fra toppen Keipen sør for vannet, og samtidig ble blant annet setra Vollen satt under vann. Folkene på Stavbergseter og Uraseter tok også sine forholdsregler ved å bygge seterhusene enten inn i bakken eller inn i steinura til vern mot steinsprang. Navnet Gjeilskredvatn forteller kort og godt at hele dalbunnen består av nedramlet stein.

Tindeland

Sunnmørsalpene er et tindeland hvor turer fra fjæra og opp til de alpine toppene gir opplevelser man sent glemmer. Det beste av alt er at flere av toppene er tilgjengelige også for folk uten klatretau og stegjern. Ålesund-Sunnmøre Turistforening (ÅST) har fire hytter i området, og mest kjent er nok Patchellhytta. Mannen med bauta ved riksvei 655, den engelske fjellmannen Cecil Watson Patchell, var omtrent årlig sunnmørsgjest fra århundreskiftet og fram til Annen verdenskrig. Engelskmannen, som er ÅSTs æresmedlem nummer to, forærte sitt byggverk Patchellhytta mellom Smørskredtind og Slogen til den lokale turistforeningen. Hytta (i en ombygd utgave) ligger ved foten av Slogen, Smørskredtind og Brekketindane, og den er et eldorado for toppturfrelste.
  På vestsiden av Hjørundfjorden har Ålesunds Skiklub sin egen hytte hvor ÅST har inngått bruksavtale for en ubetjent avdeling med ti senger. Denne hytta, Standalhytta, var tidlig på 1900-tallet det helt store turmålet for skiglade ålesundere. På søndager ankom skifolket Store Standal med båt direkte fra byen. Standalhytta har Kolåstind, Sætretindane, Sølvkallen og Fingeren som sine høyreiste naboer. Lengre mot nord har vi Molladalen med spektakulære tindenåler og pinakler. Her er flere av toppene oppkalt etter klatrepionerene Randers, Mohn og Slingsby.

Natur- og kulturperle

Hotell Union Øye innerst i Norangsfjorden er et av landets mest spesielle og historisk interessante hoteller. Her har både kongelige, kunstnere og fjellklatrere holdt hus, og i 1990 ble bygningen restaurert og ført tilbake til opprinnelig stand.
  En av landets, ja enkelte mener også Europas vakreste fjelltopper troner høyt over hotellet i Øye. Slogen (1564 moh) er høyreist, elegant og har en fullendt tindeform. På avstand ser den helt umulig å komme opp på, men fortvil ikke. En bratt, men merket fotturrute tar opp i bjørkeskogen rett ovenfor hotellet. Etter to-tre timers kraftig stigning er du på toppen og kan nyte en av Norges mest spektakulære utsikter. Folk med høydeskrekk har likevel ikke noe her oppe å gjøre. De bør heller ta turen ned til Patchellhytta og kose seg der. Slogen kan også nås fra nevnte Patchellhytta eller Urke.
  Det utrolige er at både Slogen og mange av de andre Sunnmørsalpene får besøk av en rekke skiløpere vintertid og på vårparten. Slike turer bør likevel bare foretas av erfarne fjellfolk med lokalkunnskap og godt utstyr. Dette er også fjell som er svært farlige i uvær, og det har dessverre vært noen tragiske dødsulykker her. Fakta

Sunnmørsalpene er de alpine fjelltoppene som ligger på hver sin side av Hjørundfjorden i Møre og Romsdal.

Attraksjoner:
Slogen (1564 moh)
Hotell Union Øye
De alpine toppene på begge sider av fjorden

Kart:
Turkart Sunnmørsalpane 1: 50 000.
 
Adkomst:
Riksvei 655 mellom Ørsta og Tryggestad gir mange flotte utgangspunkt for turer og god utsikt mot Sunnmørsalpene. Aktuelle startsteder for fotturer kan være Øye, Sæbø eller Standalhytta. Til sistnevnte hytte går det bilvei nesten helt fram fra enten Follestaddalen øst for Ørsta eller fra Store Standal i Hjørundfjorden i sommerhalvåret.
  Fra øst- og nordsiden kan riksvei 60 mellom Hellesylt og Aure være et alternativ. Både Stranda, Brunstad og Sykkylven er brukbare startsteder for turer til den østlige delen av Sunnmørsalpene. 

Publisert med Digipoint - MyDiSafe Publishing CMS