• Utskrift
  • Print

StadlandetSolbrytning ved Stad. Foto: Tom Schandy.

Stadlandet
Værhard naturperle

På kartet ser den ytterste delen av Stadlandet, lengst nordvest i Sogn og Fjordane,  nesten ut som et dragehode med de karakteristiske toppene Signalen, Mosekleivhornet, Kjerringa og Stålet. Her ute i det værharde landskapet med bratte skrenter rett ned i storhavet, er det liksom noe færøysk over naturen.

Næringskyst kalles naturtypen der fjellvidda og havet møtes ”brått og brutalt”, og dette er en forholdsvis sjelden naturtype i Norge. Likevel er de flate, værharde platåene med en bratt kant rett ned i havet nokså karakteristisk for landskapet i Ytre Nordfjord som Stadlandet er en del av. Helt ytterst på Stadlandet ligger toppen Kjerringa på snaue 500 moh, og turistbransjen har døpt utsiktspunktet for Vestkapp. De reklamerer med at stedet har det verste været, og den beste utsikten!

Tøffe værforhold og flott turterreng

Ja, dette er værharde trakter, men heldigvis for besøkende skifter været nokså ofte. Derfor er sjansen for å få beundret den flotte utsikten fra Vestkapp tilstede selv om det i utgangspunktet kan se litt håpløst ut. I klarvær ligger det fryktede Stadhavet som et bølgende teppe mot vest, og innover landet er det fantastisk fin utsikt mot blant annet Hornelen, Sunnmørsalpene og Ålfotbreen. I Selje er det for øvrig et flott turterreng med mange merkede stier. Å gå på fjelltur på Stadhalvøya er en spesiell opplevelse fordi du har utsyn mot det mektige storhavet samtidig som du er høyt til fjells. Turkart for kommunene Selje og Vågsøy er et nyttig redskap, for over 80 forskjellige turforslag er nevnt på kartet.
  Ingen steder i Norge blåser det oftere orkan eller storm enn utenfor Stad, så det er ikke rart dette havområdet har vært fryktet av sjøfolk i århundrer. På de få kilometerne fra Sildegapet i sør til Ervika i nord er det lokalisert hele 58 skipsvrak. I hundrevis av år har båttrafikken langs norskekysten vært stor. Ble været for dårlig, satte man båtene landfaste på nord- eller sørsiden av Stad. Der halvøya er på det laveste, kalles det Dragseidet. Navnet kommer av at båtene faktisk ble dratt over land her hvis det ble for mye venting på godvær. Stad er kjent for sine stormer, men også her klorer gårdene seg fast. Foto: Tom Schandy.

Idylliske sandstrender og gamle klosterruiner

Denne spesielle naturperlen har til og med flere idylliske små sandstrender som er populære rekreasjonsmål for både fastboende og turister på flotte dager. En av disse strendene finner du i Ervika, og en annen flott sandstrand ligger ved Hoddevik. Begge disse stedene er på vestsiden av Stadlandet, og de vakre strendene i Selje kommune kombinert med mye vind har også vært som en magnet på surfere fra både inn- og utland.
  Et annet spennende turistmål kan være Tungevågen på østsiden av Stadlandet. Denne grunne saltvannspollen er en viktig fuglelokalitet, og spesielt høst og vinter har mange våtmarksfugler tilhold her. 55 forskjellige arter med våtmarksfugl er registrert, og havelle, ærfugl, svartand, sjøorre, siland, kvinand og skarver opptrer i størst antall.
  Hvis du først er så langt vest i Norge, bør du avlegge øya Selja et besøk. Selja var et av de tre første bispesetene i landet og et sentralt religiøst senter i middelalderen. I dag ligger ruinene av Selje Kloster lett tilgjengelig for besøkende etter en kort båttur fra Selje sentrum. Om du ønsker å vandre på historisk grunn, er det stier rundt hele den vesle øya. Til Selja gikk pilegrimer i land for over tusen år siden, så her vandrer man i høyeste grad både på en natur- og en kulturperle.Denne naturperlen kan også by på flotte sandstrender. Foto: Tom Schandy.Fakta

Stadlandet er den ytterste delen av Selje kommune, lengst nordvest i Sogn og Fjordane.

Attraksjoner:
Vestkapp og utsikten fra Kjerringa (496 moh)
Værharde Stadhavet
Flotte sanddyner og sandstrender
Klosterruinene på øya Selja

Kart:
1119 III Vanylven og 1019 II Stad 1: 50 000, Friluftskart Selje og Vågsøy kommunar 1: 50 000.

Adkomst:
Riksvei 620 går utover Stadlandet.


 

Publisert med Digipoint - MyDiSafe Publishing CMS