• Utskrift
  • Print

Skjærgården i Askvoll og SolundSolnedgang i naturperlen lengst vest i Sogn og Fjordane. Foto: Tom Schandy.

Skjærgården i Askvoll og Solund
Øyhopping lengst vest i landet

Kommunene Askvoll og Solund ligger i Sogn og Fjordane og består av et utall øyer. På Bulandet og Værlandet finner du Norges vestligste permanente bosetning, og på Utvær ligger Norges vestligste fyr. Her kan du oppleve flott skjærgårdsnatur med sjøfuglskrik og sjeldne planter.

Værlandet og Bulandet i Askvoll kommune var en gang to atskilte øysamfunn, men nå har seks bruer forbundet de to til ett rike og gjort det langt lettere for den tilreisende å oppleve kystnaturen her ute. Den nye veien som forbinder øysamfunnene kalles med rette Nordsjøporten. Dette er på mange måter porten til Nordsjøen, og det lunefulle Nordsjøværet kjennes raskt på kroppen her ute: Den ene dagen havblikk, den andre dagen stiv kuling. Kanskje ikke uten grunn at det ene øyriket, Værlandet, rett og slett er oppkalt etter alt været.

Bulandet-Værlandet

Det er riktig å understreke at vi her ikke snakker om to øyer, men snarere et ”hav” av øyer. Det sies at Bulandet og Værlandet til sammen teller like mange øyer som det er dager i et år. De to øyrikene har nokså forskjellig karakter: Bulandet er et flatt ”rike”, mens Værlandet består av en rekke koller. I sund og viker ligger idylliske små havner med rød trehusbebyggelse, og Bulandet har faktisk blitt betegnet som Nordens Venezia. Det sier litt om idyllen som råder. Det er fint å sykle her ute, og mange merkede løyper byr på turer i ”åpent landskap”. Et stort område på den sørvestlige delen av Værlandet er fredet som Sørværet naturreservat, et populært overvintringsområde for lommer, dykkere, skarver og ender. Vinterstid er det ikke uvanlig å se 400-500 skarv sitte på hvileplassene sine her ute. På øyene finnes også hjort og oter.
  Bulandet kan by på spennende botanikk i stjerneklasse. Ja, for vi snakker faktisk om en aldri så liten stjerne, kystblåstjernen, som på enkelte grasbakker vokser i store mengder. Den er kanskje bare ti centimeter høy, men farger marken blå i begynnelsen av juni. Dette er en meget sjelden plante som bare vokser noen få andre steder på Vestlandet, blant annet på Gåsvær i Solund. Blåstjernen krever at vintertemperaturen holder seg over frysepunktet, og da er det bare her ute i havgapet at den overlever.  

                         Den sjeldne kystblåstjernen krever at vintertemperaturen holder seg over 
                         frysepunktet, og da er det bare her ute i havgapet at den overlever.  
                         Foto: Tom Schandy.

  Værlandet og Bulandet er bare starten på en fantastisk kyststrekning. Rett innenfor Værlandet ligger øya Alden med sitt 481 meter høye fjell ”Den Norske Hesten” som fra den rette vinkelen ligner på en hest. Dette er et flott turmål som gir deg panoramautsikt utover skjærgården i Ytre Sogn, så vel som innover fastlandet, noe som sikkert dronning Sonja kan skrive under på. Hun er en av dem som har besteget hesten.Myrull, tett i tett, svaier i vinden foran en karakteristisk kolle på Værlandet.
Foto: Tom Schandy.

Solund med Norges vestligste fyr

Solund ligger sør for Askvoll og er Norges vestligste kommune. Solund-naturen karakteriseres av sitt sterkt skulpturelle berglandskap som er bygd opp av et fargerikt konglomerat. I juni blomstrer den røde fjørekollen på holmer og skjær, mens bergskrenter og lyngvidder står dekorert med blomstrende purpurlyng og røsslyng på ettersommeren.
  Ytterst i Solund kommune ligger Utvær med Norges vestligste fyr. Utvær består av mange små øyer og skjær, og den lille Steinsøya ytterst er Norges vestligste punkt.
En gang var dette et pulserende fiskersamfunn med hundre innbyggere, men med automatisert fyr er dette i dag bare et sjarmerende feriested. I den trange Utværsvågen under fyret ligger vakre sjøhusrekker, og langs den opparbeidede Nordsjøløypa rundt øya kan du la deg overvelde av det åpne og mektige havet. Underveis kommer du til Likberget, plassen hvor man tok de døde på land under gravferden. Her ligger også Utværs berømte brynestein hvor det sies at til og med vikingene kvesset sine sverd. Gjennom århundrers bruk har det blitt dannet dype furer i steinen. Det sies at vikingkongen Harald Hardråde dro herfra til England i 1066, en reise som skulle føre til at kongen ble drept i slaget ved Stamford Bridge.
  Om du vil tilbringe noen dager lengst vest i Norge, kan du overnatte i det gamle skolehuset som fungerer som ei slags ubetjent DNT-hytte. Det finnes imidlertid ingenting å få kjøpt, så alt av mat og drikke må medbringes fra fastlandet. Øyene omkring selve fyrøya er fredet som fuglereservat med ilandstigningsforbud. Her hekker blant annet toppskarven og mange andre sjøfuglarter lenger vest enn noen andre fugler her til lands. I tillegg finnes flere andre sjøfuglreservater på denne kyststrekningen. Disse har ilandstigningsforbud, men med kikkert kan du likevel få fine ornitologiske opplevelser. Har du med fiskestang i tillegg er du sikret flotte dager lengst vest i landet.I juni blomstrer den røde fjørekollen på holmer og skjær Foto: Tom Schandy.


Fakta
Kommunene Askvoll og Solund, med blant annet kystperlene Værlandet, Bulandet, Alden og Utvær. Ligger lengst vest i Sogn og Fjordane.

Attraksjoner:
Fuglelivet med mye toppskarv
Den sjeldne planten kystblåstjerne
Kystbebyggelse
Utvær fyr
Det skiftende været

Kart:
1017 I Bulandet og 1017 II Utvær 1: 50 000.

Adkomst:
Til Bulandet og Værlandet med ferje fra Fure eller Askvoll flere ganger daglig. Til Utvær går det skyssbåt fra Hardbakke hver onsdag i turistsesongen.


 

Publisert med Digipoint - MyDiSafe Publishing CMS