• Utskrift
  • Print

LysefjordenRundt 100 000 turister går hvert år den to timer lange turen fra Preikestolhytta og opp til Preikestolen. Foto: Tom Schandy.

Lysefjorden
Prestens og basehopperens favoritt

Den 45 kilometer lange Lysefjorden i Rogaland er omgitt av mektige og dramatiske fjell. Preikestolen er utvilsomt prestens favoritt der den troner 600 meter over Lysefjorden, mens basehopperen foretrekker Kjerag med tusen meters fritt fall.

”Lysefjorden er den forferdeligste av alle havets korridorskjær. Alle et slikt skjærs egenskaper finnes her samlet. Det ligger på den 59. breddegrad, like ved der hvor Stavangerfjorden skjærer seg inn i Norges kyst. Vannet er tungt og svart og ryster i en feber av uavbrutte stormer. Midt i dette farvann, i denne ørken, går en stor, dyster gate. En gate som ingen går på, intet skip våger seg inn. En gang på mils lengde mellom to fjellvegger på tre tusen fots høyde, slik er det bilde som åpner seg for vårt blikk.”

Dette er et utdrag av hva den franske forfatteren Victor Hugo skrev i sitt verk ”Havets arbeidere” fra 1866. Lysefjorden gjorde tydeligvis et mektig inntrykk på franskmannen, og den gjør ikke noe mindre inntrykk i dag, nesten 150 år seinere.
  Fjorden er isens verk. Under isen lå det grus og stein som gled fram sammen med isen og slipte grunnen under. Enkelte steder ble det gravd ut store renner, og noen av disse ble fylt med smeltevann og ble til dype fjorder som for eksempel den inntil 460 meter dype Lysefjorden. Ved fjordmunningen har isen bredd seg utover og mistet sin kraft, så her ligger en endemorene som krysser fjorden på bare 13 meters dyp. Grunnfjellet langs fjorden har imidlertid vært svært stabilt, og her ligger Lysefjordens mektige kjemper, Preikestolen og Kjerag, to av landets fremste naturattraksjoner.

                          Preikestolen troner 600 meter over Lysefjorden og er en spektakulær naturopplevelse. 
                          Foto: Tom Schandy.

Preikestolen

Rundt 100 000 turister fra hele verden går hvert år den to timer lange turen fra Preikestolhytta og opp til Preikestolen. Ikke alle er klar over at turen innebærer en del stigning, at man skal krysse myrer, gå opp urer og gå på en sti helt ute på kanten av stupet mot Lysefjorden før man til slutt står på prestens prekestol, så fottøyet står ikke alltid i stil til oppgaven. Men de fleste kommer likevel fram og takker seg selv for at de ikke ga opp. For en nordmann som er vant til normalt friluftsliv, er Preikestolen imidlertid ingen stor fysisk utfordring. Det er bare 3,7  kilometer opp.
  Preikestolen bærer sitt navn med rette der den henger 600 meter over Lysefjorden som en gammeldags prekestol. Grovformen fikk den da fjorden var fylt med is, og frostforvitringen herjet i fjellsidene. Vann som frøs i sprekkene, kunne sprenge løs store kantede blokker som breen tok for seg, og dermed fikk Preikestolen sin firkantede form med et flatt platå på ca 25 x 25 meter.
  Turistene legger seg ned, kryper bort til kanten og kikker ærbødig ned i avgrunnen, ned mot Lysefjorden og mot det mektige fjellandskapet omkring. Utsikten blir ikke mindre mektig om man holder avstand til kanten. Noen er kanskje litt engstelige for en stor sprekk tvers over platået. En gang vil kanskje halve stolen brekke av og falle ned i Lysefjorden og skape en mektig flodbølge som vil flomme over Stavanger by. Det kan skje i morgen eller om tusen år, men i følge geologene har sprekken ikke utvidet seg de siste tiårene. Folk flest bekymrer seg derfor lite for skrekkscenariet, og på en varm sommerdag er det like mye folk på Preikestolen som på fisketorget i Bergen.
  Prekestol, ja faktisk holder presten av og til en preken her ute, på landets største prekestol og i landets største katedral. Preikestolen har også vært arena for så vel rockekonserter som klassiske konserter, og hit trekkes også balansekunstnere som står på hendene ute på stupet. En fransk balansekunstner balanserte faktisk på en stol som sto oppå noen vannglass helt ute på kanten av stupet. Noen har inngått ekteskapspakten her oppe, og noen har dessverre valgt å avslutte livet ved å kaste seg utfor veggen!Du skal ikke ha høydeskrekk hvis du skal beundre utsikten på denne måten. Det er 1000 meter ned til Lysefjorden. Foto: Tom Schandy.

Kjerag

Kjerag ligger helt innerst i Lysefjorden, troner 1 000 meter over fjorden og er en del av Frafjordheiene landskapsvernområde (se egen omtale). Det er lengre og brattere å gå hit enn til Preikestolen. Du må beregne rundt tre timer opp, men det er verdt slitet. Om du likte Preikestolen, vil du definitivt like Kjerag, en av Fjellnorges største naturopplevelser.
   Mesteparten av fjellet ligger nordvendt og i skygge, men den blankslitte granittveggen har likevel vært gjenstand for stor oppmerksomhet i lang tid. Vinterstid, når vinden blåser fra sørøst, smeller det nemlig på mystisk vis her oppe. Teorien går ut på at det under spesielle vindforhold oppstår et trykk inne i fjellveggen et stykke under toppen. En vannåre i et hulrom kommer i press, og når den rette vindkulen treffer, oppstår et ekstra trykk som slynger en del av vannet i en stråle utover avgrunnen. Et kraftig smell følger på grunn av vakuumet som oppstår inne i fjellet.
  På Kjerag finner du den såkalte Kjeragbolten, en massiv steinblokk som er kilt fast i en fjellsprekk. Det er populært å bevege seg ut på denne steinen. Vel og merke for folk som ikke lider av høydeskrekk, for under steinen er det nesten tusen meter fritt fall.
  Selve Kjeragplatået ligger bare noen få hundre meter unna Kjeragbolten. Dette er plassen som basehopperne elsker. Kanskje det mest attraktive stedet for basehopping i Norge og et av de beste stedene i verden, for her er det fritt fall på tusen meter. Å se folk frivillig kaste seg utfor stupet er en absurd opplevelse som strider i mot alle naturlover. For basehopperne derimot er dette selve meningen med livet, det å kunne sveve fritt mellom himmel og jord i noen sekunder. En av hopperne har beskrevet turen ned som en ti minutters lang, vakker og fri glidetur, hvor bergveggen aldri minsket i størrelse. Det frie fallet varer imidlertid bare 15 i sekunder før fallskjermen må løses ut.
   Siden det første hoppet ble utført av Stein Edvardsen i 1994, har 18 000 hopp blitt loggført det første tiåret. Ja, bare i 2004-sesongen ble det foretatt 3 000 hopp. I 1999 ble det satt verdensrekord, for da hoppet 24 personer samtidig. Men basehopping er ikke ufarlig, og frem til 2004-sesongen hadde Kjerag dessverre opplevd åtte dødsulykker med basehoppere. Likevel kommer det hvert år stadig nye basehoppere til Kjerag for å utfordre skjebnen, men Stavanger Baseklubb jobber hardt for å bedre sikkerheten. Man må ha minst 250 fallskjermhopp bak seg for å få lov til å hoppe, hvorav de siste 20 de siste seks månedene i forveien. Man gjennomfører også treningshopp fra et tre før man tar spranget utfor stupet.Kjeragplatået er basehoppernes paradis. Foto: Tom Schandy.

   Om det blir i voldsomste laget å gå opp til Kjerag, kan du oppleve mektig utsikt også fra Øygardsstølen restaurant ved starten av stien. Restauranten som populært kalles ”Ørnereiret”, ligger nemlig ytterst på et 640 meters stup over Lysebotnen. For å komme opp til restauranten, må du kjøre 27 hårnålssvinger med bil fra Lysebotn innerst i Lysefjorden, også det en særegen naturopplevelse. Til Lysebotn kommer man med bilferge fra Stavanger. Turen tar fire timer, og da får man se de mektige fjellene i froskeperspektiv. Dessuten ser man kanskje vandrefalk, tårnfalk og havørn leke seg på vindkastene oppunder fjellene, eller man observerer steinkobbe i fjæresteinene. Lysefjorden er nemlig et av de sentrale yngleområdene for steinkobbe i det sørlige Ryfylke.

                          På Kjerag finner du den såkalte Kjeragbolten, en massiv steinblokk som er
                          kilt fast i en fjellsprekk. Foto: Tom Schandy.
 


 

Fakta
Lysefjorden, fjord i Rogaland med de kjente naturattraksjonene Preikestolen og Kjerag. Deler av sørsiden av fjorden ligger i Frafjordheiene landskapsvernområde.

Attraksjoner:
Preikestolen
Kjerag
Lysefjorden

Adkomst:
Preikestolen nås på sti fra Preikestolhytta hvor du kan overnatte. To timers gange opp og litt kortere tid ned. Kjerag nås på sti fra østenden av Lysefjorden. Parkering ved Øygardsstølen. Tre timer opp, og to timer ned.

Kart:
Turkart Preikestolen 1: 25 000.
Turkart Frafjord-Bjerkreimsheiene, 1: 50 000.


 

Publisert med Digipoint - MyDiSafe Publishing CMS