• Utskrift
  • Print

BlefjellVinterskog på Blefjell med Storeble i bakgrunnen. Foto: Tom Schandy.

Blefjell
Familievennlig fjell mellom Buskerud og Telemark

I grenseland mellom fylkene Buskerud og Telemark og i grenseland mellom høyfjell og fjellskog. Ja, naturperlen Blefjell er noe for enhver smak. Storeble kan by på barske fjell og øde trakter, mens Vesleble er mer familievennlig og rolig i ”formene”.

Navn som Strutåsen, Krøkla, Vasshølet, Gunnulfsbu og Søtdalsseter gir friluftsfolk positive assosiasjoner, og en god del østlendinger har Blefjell som sitt nærmeste høyfjellsområde.
For mange mennesker er appelsiner, kakao, kaffebål og nistemat synonymt med påsketur på Ble. Det er også i denne perioden folkestrømmen virkelig legger ut på tur innover Vesleble, for Storeble er mer forbeholdt ”langflåerne” og de som ønsker litt fred og ro.Skisesongen er over på Blefjell. Her med Nordstulvannet i bakgrunnen. Foto: Tom Helgesen. 

To platåer

De lavereliggende delene av platået befinner seg mellom 600 og 700 moh, mens terrenget hever seg betraktelig mot Storebles topper i 1300 meters høyde. Høyest rager Bletoppen med sine 1342 moh, og en enkel toppbestigning kan foregå fra Kongsberg og Omegns Turistforenings (KOT) hytte Sigridsbu. Storeble kan by på storslagent utsyn i alle himmelretninger fra flere av toppene i godvær. Husk bare at dette er farlig lende i dårlig vær, for både mot sør og vest stuper det bratt ned. Utrolig nok har Blefjell også sin egen villreinstamme. Reinen holder seg mellom Ble Fjellstue i sør og Sørkje (i Rollag kommune) i nord, og vinterstammen er på rundt 150 dyr. Utveksling av dyr til og fra Hardangervidda kan forekomme, men er i dag usikker på grunn av utbygging og forstyrrelser i viktige trekkveier.
  Vesleble karakteriseres gjerne som vennlig og småkupert, overstrødd med myrflekker og småvann. Da skjønner alle at her er det gode skimuligheter vinterstid, og det vet mange å benytte seg av. Med mellom 3 000 og 4 000 hytter pluss en rekke turistbedrifter i området, kan det bli folksomt i løypenettet på Vesleble under flotte vinterdager. 

                          På kanten av Juvfossen som renner ned i Numedalslågen i Flesberg kommune.
                          Foto: Tom Schandy.

To turistforeningshytter

Selv med 185 kilometer med merkede skiløyper, er ikke Blefjell bare snø og ski. Sommerstid kan området by på 50 kilometer med sommerruter, og KOTs to flotte turisthytter kan benyttes hele året. Sigridsbu ligger høyt og fritt 1100 moh, helt sør på Storeble. Eriksbu (940 moh) befinner seg fire timers gange nordover, lunt nede ved Åklivannene. Begge hyttene er ubetjente (uten proviant), men er ellers utstyrt med det en turgåer har behov for. Husk bare DNT-nøkkel for å komme inn i hytta. Begge disse hyttene er for øvrig en del av langturløypa mellom Kongsberg og Hardangervidda, så her kan du gå flere dagsmarsjer både sørover og nordover om du vil.
  På sommerruta mellom de to KOT-hyttene passeres to merkelige steiner som ligger ved siden av hverandre. Det er de såkalte Brørsteinan, og i følge sagnet skal dette være to forsteinede brødre. De to uheldige seterguttene hadde gått seg vill fra setra Gunnulfsbu og ble forsteinet da de begynte å krangle om hvor de var.
  Blefjell har flere fine fosser, men ingen kan måle seg med Juvfossen i ”fri dressur”. Fossen virker uhyggelig og farlig der den kaster seg utfor et 30-40 meter høyt stup så vannspruten står som en røyk mellom de bratte fjellsidene. Etter reguleringen er det bare i vårløsningen og i flomperioder det er gammel ”storhet” over fossen som renner ned i Numedalslågen i Flesberg kommune.Turistforeningshytta Sigridsbu ligger høyt og fritt 1100 moh, helt sør på Storeble.  Foto: Tom Helgesen.


 Fakta

Blefjell, fjellområde mellom Numedal i Buskerud og Tinnsjø i Telemark.

Attraksjoner:
Bletoppen
Brørsteinan
Juvfossen
Villrein

Kart: Blefjell 1 : 30 000.

Adkomst:
Fra telemarkssiden er det enklest å kjøre opp Nordstulveien (like ved Bolkesjø) og parkere ved Nordstul, mens folk fra Buskerud har mange muligheter å velge mellom fra både Kongsberg, Flesberg og Rollag kommune. Overnatting på de ubetjente turisthyttene Eriksbu og Sigridsbu, men også på flere hoteller og fjellstuer i området.


 

Publisert med Digipoint - MyDiSafe Publishing CMS