• Utskrift
  • Print

LofotenVakker utsikt over Bunesfjord i Moskenes kommune. Foto: Tom Helgesen.

Lofoten-Hinnøya
En alpeverden midt i havet

Lofoten og Hinnøya er som en alpeverden plassert midt i Norskehavet. Her er en 190 kilometer lang rekke med spisse fjell som stikker rett opp av havet, fordelt på en rekke små og store øyer. Mellom fjellene skjuler det seg lune små bukter, deilige sandstrender og maleriske fiskevær. Med slike ingredienser er det ikke rart turister fra hele verden strømmer til Lofoten.

Lofoten består av fem store og mange små øyer. Seks bruer og undervannstunnel forbinder øyene og de 25 000 innbyggerne sammen til ett rike. Torsken er grunnlaget for bosettingen her ute i havgapet, og skal man virkelig oppleve et livlig Lofoten skal man dra ut hit i mars måned. Da foregår nemlig det berømte Lofotfisket etter den like berømte Lofottorsken. Riktignok vokser torsken opp i Barentshavet, men den kommer til Lofoten for å gyte i februar-mars. Da er øyriket på det flotteste, og du bør absolutt unne deg en tur hit i denne perioden. Se det for deg: Mange små sjarker duppende i bølgene ute i det blå havet, rødmalte rorbuer, havørner i fri flukt og snøkledde tinder. Når dagen tar slutt, tennes stjernehimmelen, og kanskje danser nordlyset over fjellene. En mer magisk opplevelse er vel knapt å oppdrive.

Pangstart på Moskenesøy

Ferja tar deg rett fra Bodø til Moskenes helt ytterst i Lofoten. Det er en pangstart på det store Lofoteventyret, for her ute på Moskenesøy står attraksjonene i kø. Reine ligger like ved, og det er vel neppe noe annet tettsted i dette land som har mer spektakulær beliggenhet. Havet rett utenfor, Kjerkefjorden innenfor, røde rorbuer og fjell i fri alpe-dressur på alle kanter. Landskapet ved Reine har blitt beskrevet slik: ”Fjern de nedre 1000 meterne av Jotunheimen og plasser resten i havet, så har du landskapet ytterst i Lofoten”. 
  Gå også opp på en av toppene og se det hele i fugleperspektiv eller bli med turistbåten over Kjerkefjorden til yttersiden og den fantastiske Bunesstranden. Antakelig er det ikke badetemperatur der ute, men flottere sandstrand får du ikke.
   Du kan også gå fine fotturer i grenseland mellom hav og fjell. En Lofoten Turlags hytter ligger sør for Reine. Etter to-tre timers gange på merket sti fra Sørvågen kommer du til Munkebu som har utsyn til både høye tinder og vide botner. På tur i Djupfjordheia med Djupfjorden under, Moskenes kommune. Foto: Tom Helgesen.

Værøy og Moskenesstraumen

Sør for Reine ligger tettstedet Å. For mange er det slutten på Lofoten, men Lofoten dukker opp igjen lenger sør i havet i form av Røst og Værøy. Røst har fått egen omtale annet sted på nettsiden (se dette), men Værøy er også ei flott øy som kanskje har kommet litt i skyggen av Røst. Her ute er det også store fuglefjell, og det var her man i gamle dager drev ørnefangst fra spesielle fangsthytter. Værøy er for øvrig kjent for sin lundehund, en helt spesiell hunderase som ble brukt til å fange lunder. Den er liten og smidig og kan krype inn i lundenes underjordiske huler og skiller seg fra alle andre hunderaser ved at den har ei ekstra tå og mangler en jeksel.
  For å komme til Værøy må du ta ferje over den fryktede Moskenesstraumen som regnes som en av verdens kraftigste tidevannsstrømmer. I Lofoten kan det være opptil fire meter tidevannsforskjell, og dette i kombinasjon med sterk vind og gunstig plassering av måne, lager en farlig strøm. Strømmen ble beskrevet av biskop Olaus Magnus allerede i 1539, og seinere forfattere tok hardt i når strømmen skulle beskrives: ”…store båter skulle bli trukket ned for aldri å komme opp igjen, og dørlåsene falt av dørene på hus mange kilometer borte, når buldringen var på det sterkeste”.  Den franske eventyrforfatteren Jules Verne brukte denne strømmen når han lot kaptein Nemo og u-båten Nautilus forsvinne til jordens indre i romanen ”En verdensomseiling under havet”.

Øyhopping

Fra Reine kan du bedrive øyhopping nordover. Den neste øya du kommer til, er Flakstadøy. Mellom Ramberg og Flakstad går veien på yttersiden av Lofoten, og det betyr at du har fire kilometer med uavbrutt utsikt mot midnattssola. Perioden med midnattssol varer i nesten to måneder, fra 27. mai til 20. juli. På Flakstadøy finner du også Nusfjord, et lite idyllisk fiskevær mellom høye fjellvegger.
  Den neste øya du kommer til er Vestvågøy. Her er det også fjell, men det er også vide sletter med frodig kulturlandskap. To steder du bør besøke er Utakleiv og Eggum på nordsiden av øya. Underveis til Utakleiv passerer du Hauklandsstranda som i 2001 ble kåret til ”Norges flotteste badestrand”, til tross for at vanntemperaturen neppe er i samme favorittklasse. Eggum har en av Norges flotteste rullsteinsstrender. Her er det ingen ting som tar av for brenningene, og bølgene kan forme steinene som de vil. Bak stranda ligger en grønn grasvoll ved foten av stupbratte fjellvegger.
  Beveger du deg videre østover, kommer du til Austvågøy med høye fjell, nydelige sandstrender og sterke tidevannstrømmer med bitende sei. På innersiden av øya ligger Svolvær og Kabelvåg med flotte havner for fiskebåter. Rett bak Svolvær ligger den berømte Svolværgeita, en bratt nut med to horn. Fjellklatrere tar seg til topps på hornet og hopper fra det ene hornet til det andre, noe du sikkert har sett på postkort. Henningsvær har også sitt fjell, nemlig Vågekallen med flott utsikt over fjell og sjø. I motsetning til Svolværgeita kan dette lett bestiges fra baksiden.Lofotens natur er Norge på sitt beste. Foto: Tom Schandy.

Møysalen nasjonalpark

Helt i øst ligger den store Hinnøya, Norges største øy. Raftsundet som skiller Hinnøya fra Austvågøy, har noe av det villeste fjellterrenget i Norge. Trollfjorden som går inn i Austvågøy på vestsiden, er en smal fjordarm hvor Hurtigruta, som går mellom Stokmarknes og Svolvær, så vidt kommer inn og får snudd. Takket være Vesterålen Turlag, kan Trollfjorden også beskues fra landsiden. Turlaget har nemlig satt opp Trollfjordhytta ved Isvannet ca to kilometer fra fjordbunnen. Det er riktignok ganske krevende terreng rundt Trollfjorden, og for fjellklatrere er dette et riktig paradis.
  På Hinnøya ligger også Møysalen nasjonalpark. Møysalen som ble nasjonalpark i 2003, er bare på 51,2 km2 og således den tredje minste av våre nasjonalparker. Men man skal ikke la seg lure av arealet, for denne parken kan gi deg storslåtte opplevelser. Her er alpine former, frodige løvskogslier og åpne fjorder som det ikke finnes maken til andre steder i Norge.
  Snytindhytta (ubetjent turisthytte) med sine 15 senger kan være et greit utgangspunkt for en topptur til Møysalen. Det er bare én merket sti i parken, og et par kjettinger hjelper deg til topps på selve fjellet. Møysalen med sine 1262 moh er det høyeste fjellet i Lofoten-Vesterålen. Herfra kan du se Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise, Stetind og tindene ytterst i Lofoten og på Senja, samt Træna på Helgelandskysten og Landegode ved Bodø. Det er 1200 høydemetere til topps, så oppstigningen kjennes i beina. Om man ikke vil gå opp alene, kan man være med på arrangerte fellesturer. Sjekk turistinformasjonen.
  Navnet kommer av den karakteristiske formen på fjellmassivet. Toppen er formet som to pigger som stikker opp på hver sin side av en sal. Disse to, Lille Møy og Store Møy, er i følge myten to forsteina trolljenter. Selve salen er da enten taket over møyenes sal eller møyenes ridesal, det vil si jomfruenes ridesal.
   Møysalen er for øvrig et bra sted å se etter rovfugler. Både kongeørn, havørn, fjellvåk, jaktfalk, vandrefalk, tårnfalk og dvergfalk er registrert hekkende i parken, og langs fjordarmene er oter ikke noe uvanlig syn.

Aktiviteter i kø

”Postkortene” i Lofoten kan selvsagt nytes i fred og ro fra landeveien, men det er nok av aktiviteter å ta del i. De fleste vil selvsagt prøve fiskesnøret her ute. Sjøfisket er bra, men det går også an å fiske i ferskvann på mange av øyene. Veiene rundt øyene er stort sett flate og innbyr dessuten til fine sykkelturer. Havkajakk og ”Deep Sea Rafting” i gummibåter er to andre måter å oppleve Lofoten-naturen på.
  Fuglelivet er rikt, selv om ”hoved-Lofoten” mangler de store fuglefjellene som finnes på Røst og Værøy. Kommer du hit i mai, vil du bli overrasket over at øyene faktisk er veldig godt terreng for lirypa. Her er også mange fuglerike våtmarker med blant annet den sjeldne svarthalespoven. Den største attraksjonen er kanskje havørn, og i løpet av en dag her ute vil du helt sikkert se mange havørner. Noen turoperatører arrangerer havørnsafari i gummibåter, og på slike turer er det ikke uvanlig å se et tosifret antall ørner.Frisk dukkert ved Bunesstranda i Moskenes kommune. Foto: Tom Helgesen.Fakta
Lofoten-Hinnøya i Nordland, fjell, fjord, hav og kystkultur i flott kombinasjon. Møysalen nasjonalpark ligger på Hinnøya og måler 51 km2.

 

Attraksjoner:
Møysalen nasjonalpark
Alpetinder
Fiskevær
Sjøfugler
Havørn
Lofotfiske

Kart:
Enkeltkart til hovedkartserien Norge 1: 50 000.

Adkomst:
Ferje flere ganger daglig mellom Bodø og Moskenes, og mellom Skutvik på Hamarøy og Svolvær. Hurtigruta anløper Stamsund og Svolvær og går gjennom Raftsundet og Trollfjord til Vesterålen. Fra Vesterålen ferje fra Melbu og Kaldjord. 1. desember 2007 åpnet en ny ferjefri vegforbindelse mellom Lofoten og fastlandet i nord (Lofast). Kjøretid mellom Svolvær og Evenes Lufthavn er nå på under 2,5 timer med bil. Daglige bussruter er opprettet mellom Narvik (om Evenes) og Lofoten. Kjører du selv, følger du E10 til Lofoten. 

 

Publisert med Digipoint - MyDiSafe Publishing CMS